Спортен комплекс "Миланело"

Миланело
Напълно реконструиран и реновиран благодарение на Силвио Берлускони, "Миланело" днес е един от най-важните, престижни и модерни спортни комплекси в Европа.

Разположен на хълм в близост до Варезе и на разстояние само 50 км от Милано, спортен комплекс "Миланело" е лесно достъпен през магистралата, която минава покрай езерата.

Центърът е отворен през 1963 година и е заобиколен от 160 000 м2 зелен оазис, който включва голяма борова гора и езеро разположено между Карнаго, Касано Маняно и Кайрате.

В момента „Миланело“ е огромно предимство за целия италиански футбол, а не само за Милан. Именно това е била и целта на Андреа Рицоли, който е решил да построи комплекса, а Силвио Берлускони е подсигурил това да се случи като предоставя на треньори и играчи перфектният спортен център за техните необходимости.

Спортен център “Миланело“ винаги е бил на челните места сред тренировъчните комплекси, а италианската футболна федерация често го използва преди важни международни двубои, включително преди европейските първенства през 1988, 1996 и 2000 година.

На „Миланело“ има 6 терена с естествено тревно покритие и възможност за регулиране на размерите им, изкуствен терен с размер 35м х 30м и изцяло покрит изкуствен терен с размер 42м х 24м. Има и открито игрище известно като „клетката“, защото е оградено от стена висока 2,30 м. „Клетката“ се използва за продължителни игрови занимания, които целят повишаване бързината на играта. В гората има 1200 метра дълга пътека с различни наклони и се използва за физически занимания като джогинг, колоездене и възстановяване на контузените футболисти.

Основната постройка на „Миланело“ е двуетажна сграда, която на първия етаж има разположени офиси, стаите на играчите, телевизионна стая, билярдна зала, бар, кухня, две тераси, зала за пресконференции, пералното помещение и медицинския център.

В непосредстена близост има сграда, където юноши дошли от други градове или чужбина живеят. Те са на училище през деня и на тренировки следобяд.

Отделно от основната сграда има две съблекални, за първия отбор и за юношеските формации, както и модерен гимнастически салон с фитнес уреди.

Преди няколко години гимнастическият салон е изцяло обновен и оборудван с най-новите кардио машини с Visioweb дисплей за връзка с интернет, телевизия и Ipod по време на тренировка.

Днес всички международни наблюдатели обявяват „Миланело“ за спортен център номер 1 в света. Националните отбори на Италия често използват центъра за подготовка преди световни и европейски първенства.

Последните промени в структурата са свързани с прекарване на 3000 метра кабел за инсталиране на „Milan Channel”.

Как се стига до спортен център “Миланело“:
- От летище „Малпенза“ се тръгва по магистралата в посока Варезе (А8). Изходът на Солбиате Арно, след което се следват знаците в посока Карнаго и тогава идва Миланело.
- От летище Линате се тръгва по източния или западния околовръстен път Комо – Варезе – Киасо – Малпенза, след което се тръгва по магистралата за Варезе (А8), ). Отбива се на изхода за Солбиате Арно, след което се следват знаците в посока Карнаго и тогава идва Миланело.
- Публичен транспорт не се предлага.