Rossoneri on fire бр.3 - гост Petar Zanev

Rossoneri on fire бр.3 - гост Petar Zanev

Здравейте! Време е за третия брой на Rossoneri on fire. Гост тази седмица е Petar Zanev. Приятно четене !

nikossf: Здравей, би ли се представил накратко за нашите читатели ?

Занев: Здравейте, казвам се Петър Занев. Луд фен съм на клуба и футбола като цяло. На 33 години, съпруг и баща на прекрасна принцеса. Родом от Пазарджик. Подвизавам се вече декада в ИТ индустрията.

nikossf: От кога си фен на Милан и ако може да разкажеш защо избра точно този отбор ?

Занев: Първият ми спомен свързан с футбола е как баща ми ме носи на рамене из квартала по време на световното 94'. Тогава нещо в мене се запали по футбола и в следващите години гледах по някой мач с него по тогавашния ефир 2, а там даваха само Калчото. Горе долу съзнателно от тогава се кефя на Милан, а с всяка следваща година засилвах страстта си.

nikossf: Кой футболист ( настоящ или бивш ) ти е носил най-голяма наслада с играта си ?

Занев: Много ще е трудно да се спра само на 1, но може би Ибра ми е носил най-голям кеф, и разбира се борбения дух на човека от аватара ми.

nikossf: Победите над кои отбори ти доставят най-голяма емоция и кои тимове смяташ, че са най-големите съперници на Милан в световен мащаб ?

Занев: Традиционно затворниците и брат'чедите, в Европа -> Реал.

nikossf: Какво е мнението ти за собствениците от Red Bird. Смяташ ли, че имат дългосрочна стратегия по отношение на Милан или единствената им цел да продадат клуба на възможно най-високата цена след като построим толкова дълго чакания стадион?

Занев: Според мен Елиът са все още сериозно замесени в решенията, които се вземат в клуба, заради парите, които са вкарали (заема към Кардинале). Милан е огромен световен бранд, и за разлика от голяма част от феновете, аз мисля, че Red Bird искат да постигнат и спортни успехи, защото ние сме им така наречения "flagman", с който голяма част от света ги асоциира. При построен нов голям стадион, правилно управление на ресурсите и разбира се спортни резултати си мисля, че паричния поток ще е достатъчно добър, за да ги накара да се задържат за по-дълго -> по подобие на повече собственици в ПЛ.

nikossf: Според теб Пиоли ли е точният треньор за Милан ? Въпреки че спечели 19-та титла в историята и достигна полуфинал в Шампионската Лига към него има доста критики. Заслужава ли да получи още един шанс да изгради печеливш отбор или кредитът на доверие към него е изчерпан и трябва да се потърси ново име ?

Занев: Според мен още през януари месец той трябваше да бъде освободен, защото видно изпусна съблекалнята и се изчерпа. Ако моделът ни на работа, ще е с постоянно налагане на млади играчи, то треньор с по-богат опит в работата с младите ще е по-подходящ.

Няма какво да си кривя душата обаче -> 19тото Скудето беше уникална радост за мене, дали заради дългото чакане, дали заради ролята ни на аутсайдер в края в битката именно с брат'чедите, но беше уникално.

nikossf: В контекста на предишния въпрос, какво трябва да постигне отборът през следващия сезон за да може да го наречем успешен ? Привличането на толкова много нови играчи е нож с две остриета, а и програмата ни в първите 10 кръга е доста тежка.

Занев: За да е успешен един сезон -> трябва да има трофей. Мисля, че с оглед на конкурентите ни в Калчото, е напълно реалистично да гоним Скудето.

Ще ми се да се пробваме и за копа Италия.

В ШЛ положението доста зависи и от жребия. Излизане от групите е задължително.

nikossf: В последните няколко месеца Саудитската Про Лига е може би най-коментираното първенство предвид трансферите, които се случват там. До скоро беше немислимо футболист в разцвета на силите си да играе в тази лига. Ще успее ли Саудитска Арабия да се наложи в световния футбол или ще последва примера на Китай, където преди няколко години също имаха големи амбиции, но всичко приключи безславно.

Занев: Има коментари, че в новият формат на ШЛ ще има така наречения "wildcard" за отбори от тяхната лига. Ако постигнат това, ще е все по-примамлива дестинация.

Казвал съм го и друг път на колеги и в сайта и във форума: от доста години вече футболист е просто професия, и където условията са по-добри -> хората отиват там.

nikossf: Интересуваш ли се от други спортове и ако да , има ли отбори, които подкрепяш ?

Фромула 1 - Ферари.

МотоГП - Репсол Хонда.

За развлечение гледам понякога снукър (Хигинс) и дартс (Андерсън).

nikossf: И като за финал – ако си представим хипотетично, че си на мястото на Паоло Скарони какви биха били твоите приоритети и кои щяха да бъдат първите ти решения ?

Занев: Сложен въпрос. И до ден днешен едва ли има някой фен, който с точност да каже задълженията и правомощията на Скарони освен, че отговаря за стадиона, та в този ред на мисли:

- Изкупуване на Сан Сиро и прилежащите терени от община Милано

- Пълна реконструкция и модернизация на стадиона (по подобие на Реал), за да запазим историята, но с нея да вървъм в бъдещето.

- Модерно застрояване и залесяване на прилежащите терени около стадиона.

Благодаря ти за въпросите, както и за страхотните теми, които правиш във форума - Евалата.

1.09.2023
Интервюто проведе nikossf