Пряка линия: Гост г-н Джамбои УниКредит Булбанк

Пряка линия: Гост г-н Джамбои УниКредит Булбанк
Здравейте, фенове на любимия Милан!
Рубриката "Пряка линия" продължава и по традиция новият ни гост отново е много интересен.
Може да се запознаете по-добре с г-н Паскуале Джамбои, директор "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк.

- Здравейте, г-н Джамбои! За нас е удоволствие, че приехте нашата покана за кратко интервю. Моля, кажете ни няколко думи за себе си, какви са вашите настоящи проекти, кога станахте фен на Милан и какви са първите Ви спомени за клуба?
- Благодаря за поканата и за възможността да споделя страстта си към Милан с българските му фенове. За мен е чест и удоволствие да бъде представен във Вашата общност.
Дойдох с България преди почти две години и с удоволствие живея и работя тук. Много съм впечатлен от българите, които са изключителни хора във всяко едно отношение. Както знаете, аз съм член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк - една силна банка, посветена на клиентите и служителите си. Ние се стремим да бъдем най-добрите, да обслужваме клиентите си по най-добрия начин, по-добре от конкурентите ни или с други думи – да спечелим банковия „шампионат“!
Страстта ми към Милан по някакъв начин е свързана с професионалната ми кариера. Станах поддръжник на отбора през 1983, по същото време се преместих от родния ми град Болоня в Милано. Понеже обичам футбола (добрия футбол), а в Милано има два отбора, аз избрах да поддържам „Дявола“. Имах късмет, че точно тогава Берлускони стана собственик на клуба и инвестира в закупуването на едни от най-добрите играчи в историята на клуба като Гулит, Ван Бастен и Зеедорф. Споменавам само някои от тях, има и други, разбира се. Това бяха велики и много вълнуващи времена за мен! Наслаждавах се неимоверно много на грандиозната игра на един велик футболен отбор, спечелил много трофеи.
- Ставаме свидетели на смяна на поколенията в отбора. Мислите ли, че играчи като Ачерби, Констант, Боян и т.н. могат да заменят нашите големи шампиони от близкото минало или трансферната политика върви по грешен път?
AC Milan | Милан
- В момента в отбора има добри и млади играчи, но мисля, че за да достигне отново нивото на Ибрахимович, Неста, Тиаго Силва, Зеедорф, Индзаги, Гатузо, т.н. отборът ще има нужда от много пари (които в момента няма), за да закупи играчи на високо ниво, и също така ще са нужни много години. Но Милан е обречен на превъзходство, винаги…и неведоми са пътищата на футбола – трябва да бъдем позитивни.
- Галиани и Берлускони оправдават липсата на сериозни трансфери с финансовия феърплей, но в същото време забелязваме сделки за 50-60 млн. Евро. Мит или реалност е финансовият феърплей и какви ще бъдат последствията?
- Реалност е. Феърплей е задължение наложено в правилата на европейския футбол и последствието от липсата на адекватни инвестиции, по мое мнение, е на първо място това, че например, Милан, най-успешният футболен клуб, днес се намира на ниско място в италианските класации. Подобно нещо би могло да се случи много скоро и на други големи отбори и на други шампиони.
- Арабските инвеститори са свързвани много често с Милан. Приемлива ли е такава промяна или по-добре клубът да остане в ръцете на семейство Берлускони?
- Според мен арабските инвеститори са добре дошли. Добре дошли са, защото ще осигурят на Росонерите парите, които Берлускони и неговото семейство, по редица причини, може би вече няма да могат да наливат в отбора…
- Кризата в италианския футбол е факт. Какъв е правилният път за излизане от „тъмния тунел”? Какви промени трябва да бъдат предприети в клубовете?
- Има нещо много важно, което е на лице при други успешни отбори и това е отборът да е собственик на стадиона, на който играе, за да може да извлича ползата от търговските, туристическите и рекламните дейности, свързани с него.
- Ювентус построиха нов стадион. Мислите ли, че подобна инвестиция е оправдана в дългосрочен план?
- Както казах, такава инвестиция е не само оправдана, а абсолютно необходима.
- Вярвате ли в качествата на Алегри или би било по-добре да напусне отбора?
- Алегри е добър треньор и се доказа в последните два шампионата, печелейки първо и второ място. Но както при повечето треньори, (може да прозвучи банално), той е изключително зависим от хората, с които разполага. Много по-лесно е да постигаш резултати ако разполагаш с Ибра, Тиаго и Ван Бомел… Всъщност преди два дни неговото оставане беше потвърдено от Галиани.
- Някои от феновете на Милан смятат, че има много съдийски грешки. Случайни ли са тези грешки или има тенденциозни отсъждания?
- Милан със сигурност не е сред италианските отбори, които срещат неблагоприятно отношение от страна на реферите, а напротив, както всички големи отбори той се радва на вродено, естествено и неизбежно специално отношение. За съжаление, миналата година с непризнатия гол на Мунтари, Милан трябваше да се състезава с един клуб – Юве – който е непобедим в това отношение…
- Ел Шаарауи е нашият голмайстор през този сезон. Това моментно избухване ли е или има качествата и психиката да стане голяма звезда?
- Стефан притежава всичко необходимо по отношение на техника, физика и психика, за да стане шампион, но нека да му дадем малко време, тъй като той току-що навърши 20 години.
- Какви са постижимите цели за Милан през този сезон?
- Галиани, Алегри, както и други, първоначално говореха за позициониране сред първите три, но нещата вървят по-зле от очакваното, така че на този етап е по-реалистично да мислим за класиране някъде по средата.
- Благодарим Ви много за това интервю. Така, време е за нашия обичаен въпрос. Какво бихте пожелали на всички български фенове на Милан?
- Пожелавам им, възможно най-скоро, любимият ни отбор отново да стане централна фигура в европейския футбол и да играе с някой български отбор…и да спечели срещу него, разбира се…

Прочетете още:
- Пряка линия: Гост Ники Кънчев
- Пряка линия: Гост Urby Emanuelson
- Пряка линия: Гост Драго Панков
- Вижте всички гости на Пряка линия

14.11.2012
Български фен-сайт на Милан