Rossoneri on fire бр.9 - гост Tifoso

Потребителски аватар
nikossf
Фен на Милан
Регистриран: 26 яну 2019, 20:58
Has thanked: 112 times
Been thanked: 210 times

Rossoneri on fire бр.9 - гост Tifoso

Мнение от nikossf » 09 сеп 2023, 18:46

Здравейте ! И тази седмица е време за Rossoneri on fire. Гост в този брой е Tifoso. Желаем ви приятно четене !

nikossf : Здравей, би ли разказал накратко за себе си ?

Tifoso: Здравей Нико и благодаря за поканата. Привет на всички росонери и потребители, които следят форумите и сайта. Казвам се Радослав Петков, на 38г съм. Работя като мениджър в една чешка компания, която оперира на българския пазар. Родом съм от град Дупница. В София живея вече повече от 10г.

nikossf : Как стана фен на Милан ? Имаше ли някой, който ти помогна да направиш своя избор или по-скоро стана случайно ?

Tifoso: Нямам точен спомен как станах фен на Милан, то е процес, но помня един много любопитен момент. Баща ми е запален фен на футбола и като всяко дете съм прекарвал доста време с топката на улицата. Той е привърженик на Барселона и Ливърпул и до ден днешен. Този момент (искрата) беше в навечерието на онова лудо американско лято през 1994г., а именно гледах с баща ми футбол. Било е финала Милан - Барселона (4:0) за шампионска лига. Не помня дали беше репортаж или целия мач, но помня как бях силно впечатлен, че отбора на Христо Стоичков е на колене. И тогава попитах, "Тате, кои са тези?", и той отговори "Това е Милан". След това имам откъслечни спомени за италианското калчо, Стоичков премина в Парма и т.н. После се появи на пазара плейстейшън 1, а ние притежавахме частен клуб. Там играех фифа и все избирах да играя с Милан. Общо взето много се запалих към 1998-1999г и следя отбора неотлъчно от тогава насам с плам и трепет. Тогава Дзакерони стана шампион след голяма драма и съревнование с Лацио. И така станах върл росонер. За мен е Божа работа. Никой във фамилията или средата ми не ми е повлиял.

nikossf : Интересуваш ли се от други спортове и ако да , има ли отбори, които подкрепяш ?

Tifoso: Общо взето обичам спорта като цяло и се е случвало да гледам и други спортове (формула, тенис, бокс, НБА), но съм фен само на футбола и само на Милан. Форца Милан!

nikossf : През септември 2022г РедБърд официално поеха управлението на Милан. 12 месеца не са голям период, но как оценяваш присъствието на американските собственици. Гери Кардинале много пъти заяви, че иска да
спечелим всички трофеи, но без големи инвестиции това е почти невъзможно, а неговата цел е сякаш отборът да се самоиздържа.

Tifoso: Според мен РедБърд наследиха основите на една добра и подредена във всеки един аспект от Елиът обстановка. Отбора беше стабилизиран от руините и готов за надграждане. Много е хубаво, когато отбора няма задължения и се самоиздържа. Въпроса е от тук за напред да не се пестят сили и средства (в рамките на възможностите ни) за подсилване на състава, като същевременно да започне процес по запазване на ядрото на отбора. Това означава нарастване на разходите, което означава, че за да се случи трябва да нарастват и приходите ни, с което ще нарастват и инвестициите (крачките към нов стадион, спонсорски договори и др.). Всичко е въпрос на политика. 12 месеца са малко, но Ако РедБърд са решили да превърнат марката "Милан" в модела "Аякс" или "Арсенал" то мисля, че ще срещнат огромно обществено недоволство и ще последва спад в маркетингов аспект. Тифозите на Милан по цял свят са свикнали да виждат в отбора големи звезди и много трофеи и който и да е собственик на клуба трябва да е наясно с това и да поддържа подобна линия. За да си сред най-големите и силните, трябват сериозни и постоянни инвестиции. Да кажем, че след 12 месеца за първи път положителните ми усещания към РедБърд са повече от отрицателните, но времето ще покаже.

nikossf : В контекста на предишния въпрос, през миналия сезон успяхме да подновим договорите на някои от основните играчи. Предстои още доста работа в това отношение, през този месец се очаква да започнем преговори с Майк
Меньо за нов договор. Ще успеем ли да задържим гръбнака на отбора или всяко лято ще продаваме по един от най-важните играчи ?

Tifoso: Майк е категорично най-добрият вратар в Италия и вероятно в топ 3 на света. Мисля, че в контекста на предишния въпрос, Милан трябва постепенно да вдига летвата и да запази всеки от ядрото, който желае да пише история с червено-черната фланелка. За мен Менян е от тази порода фундаментални фигури, които категорично влизат в графа "непродаваеми" и най-адекватното нещо, което ръководството трябва да направи е да успее да удължи договора му.

nikossf : Началото на лятото беше доста бурно – Ибрахимович се оттегли, Малдини и Масара бяха освободени, Тонали замина към Нюкасъл. Как според теб се представиха Фурлани и Монкада и имат ли възможност да заместят
пълноценно легенда като Малдини и добър професионалист като Масара ?

Tifoso: Миналогодишното меркато ни костваше титлата. Кардинале не започна добре своя дебют на пазара и разлюти тифозите с оглед малкото средства отделени за трансфери. След това и с малкото направени трансфери бяха допуснати спортно-технически грешки, което костваше и класиране в топ 4 по точков актив, както и болезненото отпадане на 1/2 финал от Интер в ШЛ. Полуфинала е успех и то доста добър, но не и когато отпаднеш от вечния съперник, не и по този начин. След това Малдини бе освободен, последва и трансфера на Сандро Тонали в Нюкасъл. Това беше момент в който, повечето от нас феновете си представиха кошмара, че се връщаме в годините след Берлускони и че отбора ще бъде ползван само и единствено за "мънибол". Последва обаче много разумно меркато, отбора доста се подсили и набави дълбочина и класа в състава. Не мога да го нарека отлично, но мога да го нарека доста по-добре от очакванията ми. Няма незаменими хора. Малдини е икона, но с ръка на сърцето всички трябва да признаем, че допусна сериозни грешки с изтичащи договори и с трансферите. Той е особен характер и може би това изигра роля в неговото освобождаване. Ибрахимович даде предостатъчно на терена и ментално. Той е в основата на дълго чаканата титла. Той е човека, който промени манталитета на отбора и помогна много на Пиоли. Това са плодове, които берем и сега. Отказа се в правилния момент. Вече нямаше какво да даде на отбора на терена. Надявам се един ден да го видим в Милан в друга роля. Сигурен съм, че ще блесне в някое ново начинание. Изключително силен характер е.

nikossf : Сезонът започна много обещаващо. Три победи срещу силни отбори, предстои и дерби с Интер в средата на месеца, което донякъде ще покаже до къде е стигнал нашият отбор в развитието си. Какво да очакваме от мача с „нерадзурите“ и имаме ли сили за борба до последния кръг, както беше в
шампионския сезон ?

Tifoso: Първите три кръга показахме страхотен футбол и се изправяме в дербито с високо вдигнати глави. Мисля, че за първи път в историята Милан и Интер играят дерби на върха с равен брой точки. Ако трябва безпристрастно да определя фаворит в двубоя ще посоча Интер. Двубоя е на много ранен етап и който и да победи няма да определи носителя на титлата. Това всички в отбора трябва да го знаят, за да се освободят от напрежение. Пиоли трябва да намери начин, по който да спре негативната си серия срещу Симоне. Трябват правилните анализи и правилните решения. Ако имаме ден и изиграем перфектния мач може да се поздравим с успеха. Моята прогноза е голово равенство. Мисля, че двубоя е на ранен етап и ако противопоставянето на терена е солидно и никой не вземе ранен солиден аванс (+2 гола) то ще се стигне до стратегическо реми. С тази дълбочина на състава Пиоли има всички предпоставки да се бори за титлата. Слабо звено ни е липсата на адекватен заместник на Жиру (провала с Тареми) и липсата на солиден дефанзивен халф. За сега Лофтъс-чийк и Райндерс успяват да запазят баланса, но дали ще го направят срещу Интер, Наполи, Ювентус? Дали ще успеят в ШЛ? Такива дребни детайли може да ни костват битките в големите мачове. Точно това е предпоставка за нови сериозни действия на пазара през зимата или следващото лято. Някой от форума беше предположил, че един Калюлю би се справил на позицията дефанзивен халф. Защо не? Пиоли ако чете форума може да опита разни иновации . Не е като да не сме ги виждали във футбола. Друго много важно нещо е Пиоли да намери баланса между титуляри и резерви. Видяхме, че е напипал добре титулярния състав. Но от резервите все още не виждаме добра сработка. Имаме страхотни футболисти на пейката - Окафор, Чуквуезе, Муса, че и един Лука Ромеро. Това е ключа към справянето с дългия сезон. Да можеш да разчиташ на всички и да знаеш, че ще се справят.

nikossf : Беше изтеглен и жребият за Шампионската Лига. Ще се изправим срещу френския хегемон Пари СЖ, който тази година направи доста промени, Дортмунд, отбор, който винаги може да изненада с представянето си и може би най-богатия клуб в света – Нюкасъл. Обречени ли сме срещу изброените отбори
или играчите на Милан вече имат необходимия опит и самочувствие, за да надиграват и побеждават отбори от такъв калибър ?

Tifoso: Страхотна група. Попаднахме в "групата на смъртта". Вижте, така или иначе е малко вероятно да спечелим ШЛ, от такива мачове само ще спечелим. Миналата година имахме късмет с потока, но пък надиграхме Наполи. Загатнахме потенциал и натрупахме европейски опит. Трябва да влезем в мачовете от тази група със самочувствието на полуфиналисти, не с гипса. Имам положителни очаквания. Мисля, че нито ПСЖ, нито Дортмунд са в най-хубавите си дни. Нюкасъл пък не са играли в Европа от незапомнени времена. Ще е любопитно завръщането на Донарума на Сан Сиро. Напрежението може да му дойде в повече. Групата не изглежда безнадеждна. Можеше да е много по-тежко. Ние сме Милан!

nikossf : И през този трансферен прозорец бяха поставени рекорди по отношение на похарчените пари за нови футболисти. Към топ първенствата се присъедини и това на Саудитска Арабия, където отборите привлякоха някои от най-добрите футболисти, включително актуалния носител на Златната топка Карим Бензема. Според теб ФИФА и УЕФА трябва ли предприемат по-сериозни мерки, за да ограничат безконтролното харчене на пари. Модел подобен на този в американските спортове, ( НБА, НХЛ, НФЛ ) приложим ли е в Европа ?

Tifoso: според мен ФИФА / УЕФА си поддържат този модел съвсем умишлено и въобще не мислят за някакви разумни промени. Политиката е за колкото може повече комерс. Ако забелязвате и правилника как се променя в последните години в посока на това да падат повече голове. Играят се повече мачове, губи се идентичност. Точно този "комерс" позволи и на Саудитска арабия да купи футболисти за 1 милиард евро. Адмирации към футболисти като Модрич, Кроос, Салах, които отказаха тези пари и запазват идентичност. Това е икономическия модел на търсенето и предлагането. Ако няма кой да се съгласи да отиде, нямаше да се случи.

nikossf : Ако хипотетично си представим, че имаш възможността да ръководиш клуба, какви биха били твоите приоритети ?

Tifoso: запазване на финансовата стабилност на отбора и търсене на увеличение на
приходите с нови инвестиции като стадион и спонсорски договори. Постепенно увеличение на заплатите на ядрото футболисти и надграждане всеки сезон на невралгичните позиции. Също така бих привлякъл някой от младите и иновативни треньори като Де Дзебри, ако Пиоли покаже, че е изчерпан. Защо не Златан Ибрахимович в ролята на фигура, която да е близко и да влияе в съблекалнята? Тук искам да кажа, че освен политика в посока запазване на идентично ядро от футболисти, бих направил всичко възможно до две-три години да привлека поне две супер звезди (Мбапе, Халанд). Това е важно, за да може света да разбере, че Милан отново се превръща в доминант и да даде криле на отбора до най-големите футболни висини. Това са футболисти, които бързо ще избият цената си. За да се случват обаче отново подобни трансфери е необходимо Италия като държава да направи много реформи. На
Апенините състоянието и ситуацията около собствеността на спортните съоръжения и бюрократичната тежест не са в услуга на футбола. Калчото обаче си остава една романтика с много почитатели и с характерната тактическа школовка, макар и в сянка на някогашната сила.
"We will be a team of devils. Our colors will be red like fire and black like the fear we will invoke in our opponents." 1899, Herbert Kilpin

Отговори